Iulian Roman mă numesc și sunt embriolog. Am început să fac embriologie în 2006, student fiind la Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii din Cluj-Napoca. Cu doi ani înainte de licență mi-am zis că trebuie să-mi fac o lucrare bună, privind aspirațional cumva la nivelul de pregătire al Universităților de afară. Nu biologia reproducției a fost prima mea dragoste, ci ingineria genetică, dar am ajuns la ”Repro” pentru că îmi plăceau mai mult oamenii de acolo. Așa că am mai stat 5 ani pentru Masterat și un Doctorat încă nefinalizat, timp în care am creat un laborator de certificare și crioconservare a germoplasmei animale și am lucrat în 3 proiecte de cercetare pentru crearea de bănci de celule pentru rase de animale în pericol de extincție.
În 2011 dragostea nu a mai avut răbdare și m-a chemat în București unde mi-am început cariera clinică alături de echipa doamnei doctor Denisa Protopopescu, iar din 2017 m-am mutat în Dublin, Irlanda în căutarea sfântului Graal al embriologiei. Nouă ani în care am colaborat cu peste 20 de doctori și am împărțit aerul purificat al laboratorului cu 27 de embriologi din toate colțurile lumii.
Dar destul cu lauda de sine. Coc acest blog de 4-5 ani pentru că vreau să vorbesc (tastez) doar când am ceva de spus. Cred că scopul este să traduc pe limba tuturor (pacienților) care-i treaba asta cu fertilizarea In Vitro. Ce se întâmplă, cum se întâmplă, astfel încât cei interesați să nu se aventureze în lungul și anevoiosul drum al reproducerii umane asistate, ca mielul la tăiere. Aș putea să scriu pagini întregi despre bazele moleculare prin care forma redusă a glutationului este implicată în decondensarea cromatinei spermatice, dar cred că nevoia mai mare este de înțelegere a fenomenului astfel încât pacienții să-și poată face un plan bun de bătaie.
O să folosesc un limbaj colocvial, pe alocuri chiar injurios. O să-mi dau cu părerea despre diferitele controverse, abordări și poate o să disec și un pic de cercetare, care de multe ori nu face altceva decât să creeze trenduri efemere.
Nu dețin soluția perfectă, nici verdictul absolut. Dar credeți-mă pe cuvânt, NIMENI nu vă poate oferi așa ceva. Așa că cel mai bun lucru pe care îl poți face ca să primești un răspuns bun, este să pui întrebarea corectă!