CerceTare

Să mai și gândim, să nu înghițim totul pe nemestecate

Cercetarea în general nu este o treabă ușoară… ușor e doar pentru unii limitați să spună că cercetarea e baza dezvoltării, dar când e să le ceri să facă ceva concret, le-ai dat cu NT ca la FAZAN.

Cercetarea în domeniul fertilității are complicățeniile ei specifice. Date în primul rând de natura materialului biologic implicat: populații de celule cu un singur set de cromozomi care se ”înmulțesc” printr-un mecanism total diferit de toate celelalte celule.

Peste asta se adaugă lipsa eșantionului de control. Dacă pentru testarea unui tratament pentru boli cadriovasculare, sau mai la modă, pentru testarea unui tratament pentru COVID, se poate evalua impactul tratamentului pe două populații diferite: afectați și sănătoși (populația control), pentru testarea infertilității există foarte puține aspecte care pot beneficia de populația control. Pentru fertilizare In Vitro, nu o să vină niciun cuplu sănătos, cu fertilitate dovedită, să facă tratament. Nici nu cred că ar fi o idee bună, dintr-o sută de motive.

Din această cauză, în special în acest domeniu, abordările cât și rezultatele, de cele mai multe ori nu sunt acceptate cu un larg consens. Unii descoperă că utilizarea tehnicii cutare aduce o îmbunătățire a rezultatelor comparat cu o metodă convențională. Altora, aceeași abordare nu le aduce niciun beneficiu. Iar altora le dă un pic pe dos.

O concluzie pe care am tras-o până în acest moment al deloc impresionantei mele cariere este că timpul decantează ce-i necesar și ce-i inutil. Iar schimbarea modului de lucru, a tehnicilor sau a procedurilor standard, trebuie analizate serios, oricât de promițătoare sau evidente par rezultatele unui articol științific.

Acum niște sute de ani, marii cercetători descopereau apa caldă și mersul pe jos. Fără să diminuez deloc meritele lor, în acele timpuri, cam tot ce era explicat sau scos în evidență era o noutate, iar rezultatele acelui pionierat au modelat în bună măsură lumea în care noi trăim azi. Dar azi…azi poți să cercetezi ani de zile un subiect mititel, iar la final să ajungi să mai pui o virgulă la ce au mai scris și descris alți o mie de cercetători înaintea ta. Dar și virgula aia are valoarea ei.

Revenind la cercetare în domeniul infertilității, în umila mea părere, cred că mare parte este ciorbă re-încălzită. Chiar dacă multe articole sunt prezentate în cele mai cele jurnale de specialitate, rezultatele sunt limitate, iar aplicabilitatea lor în practica clinică este și va mai fi pentru multă vreme doar un vis frumos.

Ca să nu mai întind vorba, deschid seria de subiecte bazate pe cercetarea din domeniul tratării infertilității, unde voi aborda câte un articol din ăsta care isterizează mai degrabă presa și cititorii de titluri.

Fiecare articol va fi clasificat într-una din următoarele trei categorii:

  • Du-te bă că bagi în ele!
  • Am mai halit din astea!
  • Mai bine publicați în tabloid!

Sugestiile și comentariile sunt cel mai bine-venite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *